Majoritatea unitatilor de curatare uscata (dry cleaning) folosesc percloretilena (PERC) pe post de solvent in procesul de curatare chimica. PERC este un compus organic sintetic si volatil (VOC), care prezinta un risc pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu. Contactul minim cu PERC poate cauza ameteala, dureri de cap, stari de somnolenta, greata, precum si iritatii respiratorii si ale pielii. Expunerea prelungita la PERC a fost asociata cu afectiuni ale ficatului si rinichilor, precum si cancer. PERC a fost identificat ca o substanta „probabil” cancerigena pentru oameni prin Propunerea 65 a statului California.
PERC poate patrunde in organism prin contaminarea apei potabile, expunere la nivelul pielii, sau, cel mai frecvent, prin inhalare. Acest fapt reprezinta un pericol pentru sanatate si mediu nu doar in cazul lucratorilor din activitatea de curatare chimica, ci si in cazul clientilor care duc acasa imbracaminte imbibata cu PERC. Agentia de protectie a mediului din SUA (EPA) a constatat faptul ca imbracamintea curatata chimic cu PERC poate creste nivelul acestei toxine intr-o locuinta, mai ales in camera in care sunt tinute hainele.
Mamele care alapteaza si sunt expuse la PERC, il pot elimina in lapte, expunandu-si astfel copii la risc. PERC nu este periculos doar pentru oamenii care lucreaza in unitatile de curatare chimica, sau care duc acasa imbracaminte curatata chimic. PERC poate de asemenea sa patrunda in aer, apa si sol in timpul proceselor de curatare, purificare si eliminare a deseurilor.
Pe de alta parte, curatarea umeda (wet cleaning) reprezinta o metoda care foloseste masini de spalat si uscatoare controlate de calculator, detergenti si agenti de intretinere biodegradabili, precum si diverse tipuri de echipamente pentru calcat si rearanjare, care pot fi specializate pentru diverse tipuri de fibre si materiale. Solventul in cazul curatarii umede este apa. Cel mai important aspect in cazul curatarii umede de succes este reprezentat de experienta si cunoasterea diverselor tipuri de materiale si metode corespunzatoare de finisare a confectiilor de catre operatori.
Conform Agentiei de protectie a mediului din SUA (EPA), curatarea umeda este cea mai sigura metoda profesionala de curatare a confectiilor. Nu foloseste substante chimice periculoase, nu genereaza deseuri periculoase, iar procesul nu polueaza aerul si reduce potentialul de contaminare a apei si a solului.
Detergentii specializati si agentii de intretinere folositi in procesul de curatare umeda sunt mai putin agresivi decat produsele pentru uz casnic. Toate produsele sunt deversate in canalizare si sunt procesate cu usurinta de catre unitatile locale de tratare a apei uzate.