Daca exista un aparat in casa noastra fara de care multi dintre noi nu ar putea face fata uneia dintre cele mai frecvente sarcini casnice, spalatul hainelor, acela este masina de spalat haine. Motivul pentru care oamenii sunt atat de atenti cu modul in care arata hainele lor, fara sa facem referire la stil, ci, mai degraba, luand in considerare cat de curate si cat de ingrijite sunt lucrurile pe care le purtam, este acela ca prima impresie se creaza, de cele mai multe ori, si cu ajutorul imbracamintei pe care o avem.
Deoarece hainele noastre sunt atat de importante pentru noi, investim energie si bani in pastrarea lor cat mai prezentabila. Achizitionarea masinilor de spalat a devenit ceva normal, iar in momentul de fata, 80% dintre locuintele romanilor sunt dotate cu un astfel de aparat de uz casnic. Cu ajutorul detergentului, ele ajuta la indepartarea murdariei de pe haine, insa cum functioneaza, de fapt, masina de spalat haine? De ce au setari diferite si de ce unele sunt mai bune decat altele?
Modul in care functioneaza o masina de spalat moderna este, de fapt, destul de simplu: hainele se rotesc impreuna cu detergentul, iar fupa putina vreme, se o miscare de centrifugare actioneaza pentru a elimina excesul de apa. Tamburul interior – este cel pe care il puteti vedea atunci cand deschideti usa masinii de spalat sau atunci cand ridicati capacul acesteia, dar si cel pe care trebuie sa il curatati in mod regulat! Intr-o masina de spalat cu incarcare frontala, tamburul se afla montat orizontal. Deschideti usa din fata, aruncati toate hainele, puneti un detergent lichid sau unul sub forma de pulbere in sertarul de detergent si lasati masina de spalat sa isi faca treaba. Tamburul se roteste pe o axa orizontala si are in jurul lui o multime de gauri care permit intrarea si iesirea apei, in functie de ciclurile de centrifugare. Un al doilea tambur exterior, mai mare, are scopul de a mentine apa in timp ce tamburul interior sau agitatorul se rotesc in jurul hainelor.
Cat de curata este imbracamintea la sfarsitul unui ciclu de spalare depinde de numerosi factori. Unul dintre acestia il reprezinta in mod deliberat eficienta detergentului de rufe. Daca nu sunteti multumit de curatarea pe care o efectueaza masina de spalat, dupa ce verificati buna functionare a acesteia, poate ca ar fi timpul sa schimbati detergentul de rufe si sa alegeti un altul. Celalalt factor care determina cat de curate sunt hainele dumneavoastra este ciclul de spalare si setarile acestuia. In functie de hainele pe care trebuie sa le spalati, este indicat sa cititi etichetele de pe toate articolele dumneavoastra de imbracaminte, acolo unde gasiti, in mod normal, temperatura optima pentru spalare, durata ciclului de spalare, dar si cat de viguroasa trebuie sa fie stoarcerea.
Aveti indoieli in legatura cu simbolurile de pe etichetele hainelor dumneavoastra? O simpla cautare pe internet va va dezvalui cum si in ce fel indica eticheta ca trebuie sa va curatati hainele. In cazul in care aveti haine mai deosebite, fabricate din materiale pretentioase, va sfatuim sa apelati la ajutorul unei spalatorii profesionale sau la cel al unei curatatorii chimice, deoarece acestea pot trata hainele in functie de nevoile lor specifice. De pilda, unele materiale necesita curatare uscata, altele uscare profesionala – functii pe care, de cele mai multe ori, masinile de spalat obisnuite, pe care le avem acasa, nu le au.
Chiar daca masinile moderne de spalat au o medie de viata de cateva decenii, unele dintre componentele lor necesita o intretinere regulata. Curelele si furtunele sunt adesea ignorate pana in momentul in care incep sa devina probleme. De pilda atunci cand incept sa crape sau cand prezinta fisuri. De asemenea, la fel de importante sunt si filtrele. Amintiti-va sa curatati sau sa inlocuiti filtrele din masina dumneavoastra de spalat in mod regulat.