Pericolul detergentilor de rufe

Pericolul detergentilor de rufe

DetergentPaleta larga de detergenti de rufe existenti pe piata reuseste sa satisfaca chiar si cele mai riguroase asteptari pe care le au gospodinele. Hainele, lenjeriile si prosoapele trebuie sa fie curate si frumos mirositoare, lipsite de pete si, nu in ultimul rand, delicate cu pielea noastra. Marcile obisnuite de detergenti de rufe contin adesea substante chimice nocive care au efecte negative atat asupra sanatatii noastre, cat si asupra mediului.

Pericolul detergentilor de rufe este un subiect de interes pentru intreaga populatie, iar in ultimul timp oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca nu doar substantele nocive din componenta acestora, ci si inlocuitori pentru ele.

Detergent rufeUna dintre cele mai nocive substante chimice gasite in detergentul de rufe este dioxanul. Aceasta substanta chimica, care se gaseste atat in vopsele si lacuri, cat si in detergentii de rufe cu renume este considerata cancerigena. Studiile arata ca expunerea inhalatorie acuta, pe termen scurt, la niveluri ridicate de dioxan a cauzat ameteli, somnolenta, dureri de cap, anorexie si iritatii la nivelul ochilor, al nasului si al pielii. Prin utilizarea frecventa a detergentilor care contin substante chimice nocive, ne expunem corpul unui pericol iminent. Chiar daca detergentul este folosit pentru a curata hainele, reziduri din aceasta substanta ar putea sa ramana in materialul textil intre ciclurile de spalare. Aceasta este doar una dintre substantele chimice periculoase continute de detergentii de rufe de pe piata. Exista mai mult de 25 de astfel de substante chimice daunatoare in formula detergentilor, de pilda, sulfatul de sodiu, amoniacul, nonilfenolul etoxilatul, precum si fenolii si fosfatii care pot cauza probleme semnificative de sanatate odata ce intra in contact direct cu pielea. In plus, faptul ca producatorii acestor detergenti nu sunt obligati sa enumere toate ingredientele, majoritatea substantelor nu sunt nici macar enumerate pe eticheta produsului.

Detergent de rufe lichidNu numai ca aceste substante chimice raman in hainele noastre dupa un ciclu de spalare, ba mai mult, ele pot patrunde in piele, mai ales atunci cand hainele sunt umede. De exemplu, de fiecare data cand transpiram, in special in zona axilelor, corpul nostru absoarbe rezidurile de detergenti ramase inca pe haine.

Cu toate acestea, exista si multi alti detergenti de rufe care cel putin incearca sa fie mai siguri pentru pielea si pentru sanatatea noastra. Unii dintre acestia includ detergentii organici de rufe. Alegerea unui detergent natural, organic si, in consecinta, mai sigur este o initiativa buna pe care foarte multi dintre noi au adoptat-o deja. Pe scurt, pentru a raspunde la intrebarea daca detergentii de rufe sunt toxici sau nu, da, unii dintre ei sunt cu siguranta.

Pericolul detergentilor de rufe

Cu toate astea, una dintre cele mai frecvente intrebari ale oamenilor atunci cand aleg sa inceapa sa utilizeze un detergent natural de rufe non-toxic este: "Pot sa-l fac in casa?” Si raspunsul scurt este: da, puteti absolut! Chiar daca nu va fi la fel de eficace in comparatie cu detergentii industriali sau ca alti detergenti naturali gasiti pe rafturile magazinurilor, puteti incepe cu siguranta sa va faceti detergentul natural de rufe in confortul propiei locuinte. Acesta ar fi un pas mare spre o viata sanatoasa si mai ecologica, daca ne gandim la sanatatea noastra si a mediului inconjurator. Exista numeroase avantaje ale trecerii de detergentul obisnuit de rufe la cel fabricat in casa; de pilda, evitarea chimicalelor dure, a parfumurilor si a multor alti aditivi. 

Detergent de rufe pudraFabricarea propriului detergent de rufe este mult mai putin costisitoare decat cumpararea detergentul obisnuit si este, de asemenea, incredibil de usoara. Exista multe tipuri diferite de ingrediente cu care va puteti crea detergentul de casa si puteti chiar sa preparati atat detergent lichid, cat si pulbere. Acesta este in acelasi timp sigur atat pentru piele, cat si pentru mediul inconjurator.