Spalarea pernelor si a asternuturilor patului

Spalarea pernelor si a asternuturilor patului

Spalarea pernelor si a asternuturilor de patUna dintre cele mai grele incercari pentru gospodine este spalarea pernelor si a asternuturilor patului. Provocarea nu consta neaparat in curatarea propriu-zisa a acestora, ci si in uscarea pilotelor grele, din fulgi, a caror spalare este destul de pretentioasa. Pentru a nu ruina asternuturile, multe dintre acestea apeleaza la ajutorul unei spalatorii profesionale, acolo unde se afla masinariile necesare pentru a curatare impecabila.

Folosite in fiecare noapte, pernele si asternuturile patului se murdaresc usor. Praful si transpiratia noastra le transforma in posibile pericole pentru sanatate daca nu sunt schimbate si spalate regulat. Mai mult de atat, o lenjerie de pat curata imbunatateste calitatea somnului, iar ingrijirea si spalarea acesteia in mod constant si corect ajuta la mentinerea aspectului bun pentru o durata mai mare de timp. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu fac o constanta din a spala asternuturile, pernele si paturile si le schimba doar atunci cand murdaria este vizibila, iar mirosul balsamului de rufe dispare. Retineti faptul ca lenjeria de pat trebuie schimbata saptamanal, chiar daca pe aceasta nu putem observa pete sau mirosul placut inca persista.

Schimbarea lenjeriei de pat

Totusi, acest lucru se schimba in functie de activitatile pe care le faceti in pat. De exemplu, daca mancati in pat, daca transpirati excesiv in timpul noptii sau daca permiteti animalelor de companie sa urce si sa doarma in pat cu dumneavoastra, lenjeria ar trebui schimbata putin mai des. In plus, daca sunteti bolnavi, daca ati contactat un virus si sunteti gripati sau raciti, ori daca suferiti de iritatii ale pielii sau de alte probleme ale organismului mainifestate prin afectiuni cutanate, de pilda scabie, va recomandam sa va schimbati asternutile zilnic. Este adevarat ca exista si cazuri in care asternuturile pot ramane pe pat mai mult decat o saptamana, un corp imbaiat inainte de a lua contactul cu cearceafurile ajuta la mentinerea curata a acestora pentru o perioada mai indelungata, cu toate ca glandele sebacee din corpul nostru emana substante care murdaresc textilele chiar daca ne-am spalat sau nu.  Pentru persoanale care sufera de acnee sau care au pielea fetei predispusa la probleme, este recomandat ca perna sa fie curatata si/sau schimbata frecvent pentru a preveni inflamatia si transferul de bacterii.

Spalarea pernelor

Inainte de spalarea pernelor si a asternuturilor patului este necesar sa va uitati pe eticheta acestora, acolo unde sunt marcate, cu simboluri specifice, gradele la care pot fi curatate in masina de spalat, daca pot fi spalate in masina de spalat sau daca este nevoie de o curatare manuala ori intr-o curatatorie chimica, daca uscarea se poate face cu ajutorul unui uscator de rufe sau nu, precum si alte detalii legate de procesul de spalare al acestora. La fel de atenti trebuie sa fim si la instructiunile detergentilor, la acele ale masinii de spalat si la cele ale uscatorului.

Pentru ca majoritatea oamenilor prefera cearceafurile moi, matasoase si paturile pufoase, folosesc balsamuri de tesaturi care confera acest aspect dar care, in timo, pot reduce nivelul de absorbtie al fibrelor naturale si pot provoca inconveniente celor care transpira mai mult. Unele gospodine folosesc ca si inlocuitor otetul alb care, introdus in ciclul de clatire finala a cearceafurilor, elimina orice reziduri care ar putea sa provoace senzatia de rigiditate pentru lenjeria de pat. Daca asternuturile patului nu reprezinta o provocare atat de mare, ei bine, despre perne nu am putea spune acelasi lucru. Pentru spalarea corecta a acestora cititi intotdeauna etichetele de avertizare atasate de colturile pernelor. Nu spalati niciodata pernele de spuma cu memorie in masina de spalat. Spuma de memorie este incredibil de dificil, aproape imposibil de uscat!

Curatarea asternuturilorDaca lenjeriile de pat pe care le aveti sunt ceva mai pretentioase, nu ezitati sa mergeti la spalatoriile profesionale. In plus pe langa faptul ca asternuturile dumneavoastra nu vor mai avea nicio pata, iar mirosul neplacut persistent o sa dispara complet, curatatoriile profesionale despun si de uscatoare profesionale care in niciun caz nu ataca tesaturile. Numeroase elemente nu pot fi curatate in mod traditional, iar spalatoriile pot fi nevoite sa apeleze la curatarea uscata – pe care, in confortul propriei locuinte, dumneavoastra nu o puteti efectua. Retineti faptul ca lenjeriile patului pot deveni prietenoase cu bacteriile, cu virusii si cu murdaria, motiv pentru care, neschimbate regulat, ele pot atenta asupra sanatatii dumneavoastra si a celor dragi.