Spalatorii industriale si servicii de curatare chimica

Spalatorii industriale si servicii de curatare chimica

Colectare curatatorie industriala         Profilul curatatoriilor chimice si cel al spalatoriilor s-a industrializat odata cu dezvoltarea acestor servicii astfel incat numeroase companii din acest domeniu opereaza astazi cu facilitati de curatare la domiciuliul clientului sau in cadrul spalatoriilor propriu-zise. Oricum ar fi, aria de spalatorii industriale si servicii de curatare chimica este in continua expansiune, numeroase unitati apeland la servicii de spalatorie si curatatorie cu amanuntul.

          Companiile care intreprind astfel de operatiuni ofera pe langa serviciile de curatatorie chimica si cele de curatenie de specialitate, servicii de spalare si uscare complete. Toate acestea reusesc sa stranga un venit anual de ordinul sutelor de milioane deoarece cererea este foarte mare. Remyabilitatea companiilor individuale depinde in mare masura de comenzile pe care le onoreaza, cu cat acestea sunt mai dese, cu atat durata lor de viata pe piata este mai lunga. In cazul intreprinderilor mari, care au subcontractate fime mici, lucrurile stau putin diferit deoarece acestea pot folosi un sistem centralizat de rotatie care sa le permita servirea mai multor clienti concomitent. Diferenta dintre cele doua unitati este acea ca cele mari reusesc sa contracteze cu usurinta locatii vaforabile, de pilda hoteluri si spitale – acolo unde volumul de curatare este mare – lucru care le permite, in timp, sa achizitioneze diferite aparate care sa furnizeze servicii speciale; toate acestea in timp ce uunitatile mici de curatatorie – spalatorie incearca din rasputeri sa gaseasca solutii pentru a atrage clienti. De pilda, companii numeroase aleg sa foloseasca tehnologia ca o arma a castigarii cumparatorilor si folosesc in acest sens aplicatiile mobile.

Masini de spalat industriale         Diferite departamente ale unei astfel de companii au grija ca afacerile incheiate sa fie intre ei si spalatoriile mari, care functioneaza la foc continu: unitati spitalicesti, hotelie, asa cum am mentionat deja, restaurante, camine si pensiuni, in general acolo unde volumele de rufe sunt uriase. Astfel de spalatorii ofera servicii de uniforme, scutece si lenjerie si reusesc sa lucreze si sa furnizeze aceste necesitati deoarece aparatele si procesele industriale pentru spalatorii servesc multor sfere: de la unitati de curatare uscata, pana la institutii si facilitati comerciale pentru hoteluri, inchisori, spitale, case de ingrijire medicala si programe atletice. Tot in cadrul acestor departamente se cauta in permanenta oportunitati de recuperare a apei si de reutilizare a acesteia, atat pentru a economisi, cat si pentru a reduce considerabil emisiile de gaze din aer. Preocuparile privind calitatea aerului determina industria comerciala de curatatorie chimica sa schimbe tehnologiile si procesele des, astfel incat mediul inconjurator si sanatatea publica sa fie cat mai putin afectate. Operatiunile comerciale de curatare chimica se schimba, tehnologiile de inlocuire includ curatarea umeda, pe baza de siliciu si dioxid de carbon supercritic. Curatarea umeda este o operatie de spalare cu apa ca agent de curatare si uscare cu ajutorul unor vapori de aer.

Sortare spalatorie industriala       Spalarea unor volume foarte mari de marfuri murdare este posibila datorita majoritatii masinilor mari, cu incarcatura multipla, care pot fi setate sa functioneze la un numar anumit de cicluri, inclusiv spalare, inalbire, clatire, curatare si uscare. Nivelul apei poate fi la randul sau setat in mod diferit pentru fiecare ciclu in parte, astfel incat utilizarea apei variaza foarte mult in functie de setare. Pentru eficientizarea in cazul curatarii unor volume mari de rufe, aceste masini au dimensiuni mari si specificatii tehnice personalizate. La randul lor, sistemele de incalzire, compuse din aparate de incalizire cu apa calda, asigura incalzirea apei calde la masinile de spalat industriale. Instalatile au indicatori de temperatura si contoare de dozare pe liniile de alimentare cu apa rece, localizate astfel incat acestea sa fie vizibile pentru operatori. Supapele de presiune  sunt verificate periodic si foarte atent lucrate pentru a evita  deschiderea lor sau posibilele scurgeri de apa. In ceea ce priveste tratamentul apei, daca se folosesc emolienti este necesara echiparea acestor sisteme cu regulatoare care sa se activeze pe baza volumului de apa tratata. Alternativ, unii controlori masoara duritatea apei. Utilizarea dedurizatoarele de apa si a altor tratamente se face numai atunci cand este necesar. In cazul in care sistemele de filtrare sunt utilizate, acestea necesita manometre pentru a determina cand sa se spele sau cand sa se schimbe cartusele. In functie de nivelul de tratament, reciclarea apei este posibila intr-un procent ridicat, reducandu-se astfel, semnificativ, consumul de energie si chimicale. Insa, pentru a economisi si pentru a reduce emisiile din aer, noile companii din domeniul spatalatorie curatatorie ar trebui sa caute zone posibile de recuperare si reutilizare a apei.

Spalatorie-Cuartatorie-Industriala      Astfel de serivicii de spalatorie si servicii de curatare ajung in unele state sa dezvolte adevarate industrii. Spre exemplu, serviciile americane de spalatorie si curatatorie includ circa 35.000 de unitati (fie ca vorbim de companii cu o singura locatie, fie ca vorbim despre unitati de companii cu mai multe locatii) care au un venit anual de aproximativ 11 miliarde de dolari, dintre care numai 24.000 de astfel de unitati ofera servicii de spalatorie si curatatorie cu amanuntul.